
Bahan-bahan ( 40 Medium-Size Macarons )
150g Putih Telur **Asingkan putih telur dan simpan dalam peti sejuk sekitar 4-5 hari. Keluarkan pada hari anda ingin membuat macarons dan biarkan pada suhu bilik.
100g Gula Caster
180g Serbuk Almond 270g
Gula Icing Secubit Cream Tartar
Cara-cara buat macarons

Putar putih telur dan secubit cream tartar sampai bertanduk.

Masukkan pewarna.**Putar sekejap sahaja. Bila dah rata berhenti putar.

Ambil serbuk almond & gula icing yang diayak tadi (No.1) dan masukkan ke dalam bekas putih telur yang telah diputar tadi secara berperingkat.**Dalam 4 kali dengan cara kaup balik menggunakan spatula atau sudip kayu.


Biarkan macarons sejuk sebelum anda angkat dari kertas pembakar. Untuk resepi Salted-Caramel filling (inti) klik sini
TIPS **Selepas pipekan atas kertas pembakar, ketuk2 permukaan bawah dulang. Proses ini dilakukan untuk mengeluarkan udara dalam macarons. **Silicone mat dapat mengelakkan macarons anda daripada melekat. Ianya juga lebih jimat kerana anda boleh basuh dan guna semula berbanding menggunakan kertas pembakar biasa. **Jika tapak macarons anda masih melekat bermakna macarons anda belum masak sepenuhnya. Jadi masukkan ke dalam oven selama beberapa minit lagi.
PERINGATAN **Membuat macarons memerlukan kesabaran dan ketelitian yang tinggi. Sukatan dan cara pembuatan yang salah akan mempengaruhi macarons anda.
kredit: ilyani
No comments:
Post a Comment