Sesuai dihidangkan buat tetamu di Hari Raya, Nasi Hujan Panas ini pasti membuka selera sesiapa yang memandangnya. Nasi berwarna-warni dan aroma yang enak pasti membuat korang teringin menjamahnya. Jadi apa lagi, mari cuba sendiri Nasi Hujan Panas yang ceria berwarna-warni nie...:)
Ramuan:
2 sudu besar minyak sapi
3 sudu besar minyak masak
1 batang kayu manis
1 biji bunga lawang
3 biji buah pelaga
3 kuntum bunga cengkih
2 biji bawang besar
3 ulas bawang putih
4 sudu besar serbuk pati ayam / 2 kiub
1 inci halia
3 cawan beras
2 cawan air
1cawan susu cair
2 helai daun pandan
3 pewarna (merah, kuning, hijau)
Beberapa biji kismis
Garam secukup rasa
Cara-cara:1. Basuh beras dan toskan
2. Hiris mayang bawang merah, bawang putih dan halia
3. Panaskan minyak masak dan minyak sapi di dalam periuk
4. Tumis bawang, halia, kulit kayu manis, bunga lawang, bunga cengkih dan buah pelaga sehingga naik bau
5. Masukkan beras dan gaul rata
6. Masukkan pati ayam, air dan juga susu cair. Tabur garam secukup
7. Apabila mendidih, masukkan daun pandan, gaul rata selama seminit
8. Tutup api dan alihkan periuk nasi ke dalam ‘rice cooker’ dan biarkan masak
9. Apabila hampir masak, buatkan 3 lubang kecil pada nasi dan tuangkan beberapa titis pewarna pada setiap lubang
10. Setelah nasi betul-betul masak, gaulkan rata nasi
11. Hidangkan bersama bawang goreng, daun bawang dan juga daun sup yang di cincang
Siap! Memang harum baunya. Lebih enak sekiranya menggunakan beras basmathi. Amat sesuai disajikan ketika nasi masih panas. Selamat mencuba!
No comments:
Post a Comment