Resepi ALMOND LONDON RANGUP
Bahan-bahan ( 100 biji )
- 125 g mentega
- 75 g gula aising
- 1 kuning telur
- 1 camca teh esen vanilla
- 225 g tepung gandum
- 1 camca teh emplex (disatukan bersama tepung gandum dan diayak)
- 335 g badam berkulit (digoreng hingga kuning keemasan & toskan atas paper towel)
- 300 g coklat masakan
- 1/2 camca besar lemak sayur
- Badam cincang secukupnya, disangai hingga kuning keemasan
- Paper cup saiz kecil secukupnya
Cara-cara
- Satukan mentega dan gula aising, kacau hingga sebati, masukkan kuning telur dan esen vanilla, terus memukul hingga berkrim.
- Masukkan tepung sedikit demi sedikit hingga adunan menjadi doh yang lembut. Tutup doh dengan tuala lembap. Ambil sedikit doh, kurang lebih 3/4 camca teh dan salutkan doh tadi pada sebiji badam. Buat hingga habis.
- Bakar dalam oven pada suhu 150C selama 10 - 12 minit. Sejukkan atas jaringan. Cairkan coklat secara double boiler (meletak mangkuk tahan panas berisi coklat masakan di atas periuk air mendidih). Bila coklat cair, masukkan lemak sayur dan kacau rata.
- Ambil sebiji biskut, masukkan dalam peper cup dan sudukan coklat masakkan hingga memenuhi biskut. Tabur sedikit badam cincang dan susun dalam bekas.
- Buat seterusnya dan susun rapat2 antara satu sama lain, tujuan untuk menjadikan biskut sedikit bujur bila coklat mula membeku nanti.
- Buat hingga habis dan biar coklat betul2 beku, baru simpan dalam bekas kedap udara.
* EMPLEX tu untuk buat biskut Almond London lebih crunchy..kalo korang suka rangup-rangup kenelah letak ye
Dekorasi ALMOND LONDON ikut kreativiti; contoh EMPLEX
No comments:
Post a Comment