mesti ramai yang tak tahu nama ikan, main belasah je makan kan
jadi meh teruskan membaca
- Ikan Bawal Tambak
Inggeris- Chinese Pomfret
Cina- Tau Dai Cheong
Agak mahal. Ikan ini sering jadi pilihan ketika hidangan makan malam masakan Cina. Selalunya dikukus.
- Ikan Bawal Putih
Inggeris- White/Silver Pomfret
Cina-Pak Cheong
- Ikan Bawal Hitam
Inggeris- Black Pomfret
Cina- Hak Cheong
cara memasak digoreng. tidak berapa popular di restoran kerana dagingnya agak hitam
- Ikan Kurau
Inggeris- Treadfin
Cina- Ma Yau
Isinya cantik dan halus
- Ikan Kerapu
Inggeris- Six banded grouper/ Orange spotted Grouper
Cina- Sek Pan
Enak dikukus atau digoreng
- Ikan Siakap
Inggeris- Perch/Seabass
Cina- Siakap
Goreng atau kukus. Antara ikan yang popular direstoran Cina
- Ikan Tenggiri
Inggeris- Spanish Mackerel
Cina- Kau Yee
Popular dikalangan melayu dan india
- Ikan Merah
Inggeris-Red Snapper
Cina-Hoang Yee
- Ikan Malong
Inggeris-Congo Eel
Cina-Sin
- Ikan Pari
Inggeris-Stingray
Cina-Po Yee
Popular dengan masakan kari,asam pedas dan bakar
- Ikan Semilang
Inggeris-Catfish Eel
Cina-Toh Sa
- Ikan Kembong
Inggeris-Indian Mackerel
Kembong
ikan yan g polular dikalangan melayu
- ikan Jelawat
Inggeris-Sultan
Sultan
Ikan ini banyak tulang tetapi isinya manis. Antara ikan air tawar yang popular dan mahal
- Ikan Tilapia
Inggeris-Tilapia
Cina-Africa, Kam fong
Terdapat tilapia merah,hitam dan kelabu
- ikan patin
Inggeris-Striped Catfish
Cina-patin
Orang melayu selalu buat masak asam rebus
- Ikan keli kayu
Inggeris-Walking Catfish
Cina-What Kor
- Ikan Kap Rumput
Inggeris-Common/ Gras Carp
Cina-Wan Yee
- Ikan Haruan
Inggeris-Aruan
Cina-San Yee
ikan yang dikatakan sangat baik dijadikan ubat
No comments:
Post a Comment