Kek Batik sebut aja pasti terbayang lapisan biskut yang dilitupi coklat. kek batik ni dari zaman study lagi dah buat. Mudah dan menyelerakan.
* 200gm millo > boleh letak lebih sikit jika suka
* 250gm butter/marjerin-hasue guna marjerin puteri,jadi kek tak mudah lembik
* 3 sudu makan serbuk koko (me prefer Van Houten)
* 1 tin kecil susu pekat manis > boleh kurangkan sedikit
* biskut meri secukupnya
Cara-cara
- Cairkan marjerin dalam kuali atas api yang kecil sekali...
- Setelah cair masukkan susu,milo sedikit demi sedikit dan kacau(guna hand whisk) sehingga milonya hancur
- Seterusnya masukkan serbuk koko.... kacau tanpa henti sehingga halus dan tidak berketul lg....
- Setelah pekat(membentuk kerak halus),padamkan api.
- Susun biskut meri di dalam loyang(lapik dengan plastik agar mudah dikeluarkan setelah sejuk)lapis ngan adunan coklat,susu biskut meri lagi,sendukkan adunan coklat.Ulang langkah ini selapis demi selapis sehingga habis...
- Siap...dan biarkan semalaman.... potong dan hidangkan...kalau mahu cepat keras masukkan dalam peti sejuk dan bila keras potong dan hidangkan...
No comments:
Post a Comment